De oorzaak van faalangst
Faalangst ontstaat vaak door onverwerkte emoties uit de jeugd. Elk gedrag wat je nu hebt heeft natuurlijk een basis. Aangetoond is dat je je beslissingen die je nu neemt baseert op je ervaringen die je gehad hebt tot je 7e levensjaar. In deze jaren vorm je bij wijze van spreken de fundering van je toekomstige beslissingen.
Hoe ging het er vroeger aan toe in het gezin? Een kind spiegelt namelijk zijn of haar omgeving. Waren de ouders onzeker of juist erg dominant? Of wellicht een broer of zus of een familielid of vriend die veel over vloer kwam. Hoe werd er omgegaan met kleine foutjes. En hoe erg werden positieve dingen beloond? Moest alles thuis perfect zijn of was er ruimte om jezelf te ontwikkelen met vallen en opstaan.
Wanneer een zekere ouder een onzekere ouder afwijst zijn dit signalen die een kind mee krijgen. En (onbewust) signalen afgeven van dit mag niet.. Een kind voelt haarfijn aan als iemand niet goed in zijn vel zit. Een kind met Faalangst of wat erg onzeker is wil graag positief opvallen. Kijk mij eens goed presteren, kijk mij eens goed mijn best doen en kijk mij eens de bovenste-beste van iedereen zijn. Mijn ouders en omgeving mogen trots op mij zijn! Of ze zorgen dat ze onzichtbaar zijn en niemand ze ziet.
Omdat de emotionele ontwikkeling van een kind van 4 heel anders is dan die van een puber van 14 kunnen onbewust kleine gebeurtenissen de basis gelegd hebben van een grote oorzaak op latere leeftijd. Elk “probleem” heeft een oorzaak.
We gaan er van uit dat iedere ouder de beste bedoelingen gehad heeft tijdens de opvoeding en de basis voor dit “probleem” niet bewust gelegd heeft. De omgeving, het oppas adres, de gastouder of wellicht wel de school kan ook de basis gelegd hebben van een faalangst! Immers fouten in het schoolwerk worden dik met rode pen aangestreept en groot vermeld boven het werk. Wanneer heb je zien staan met groene pen wat er juist wel goed was? En bovenaan trots wat er goed was in plaats van fout?
Een klein zaadje wat gepland wordt voor het 7e levensjaar kan in de komende jaren door het onbewust aandacht te geven uitgroeien tot een grote boom, een grote boom van onzekerheid en faalangst.
Grote Bek, klein hartje..
Verlegen kwetsbaar, terug getrokken, ijverig en vaak op zichzelf gericht.. Dat moet je hebben om Faalangstig te zijn.. Denken we…
Niet zelden, of misschien zelfs wel vaker zijn personen die ander ongewenst gedrag vertonen juist nog onzekerder. Grote mond, druk aanwezig alles voor een ander willen doen. Maar soms ook agressief, opvliegend het spelen van een clown als het spannend of moeilijk begint te worden zijn (meestal) ook personen die faalangst op een andere manier weg drukken.
Naast het gedrag zijn er natuurlijk nog andere signalen. Ontwijkingsgedrag is kenmerkend voor faalangst. Faalangstige personen hebben vaak een negatief zelfbeeld. Niks over zichzelf is goed. Bij een succesje was het toeval of een te makkelijke opdracht. Inmiddels weten we ook dat complimenten slecht verdragen kunnen worden door iemand met faalangst.
Faalangst na een trauma.
Net heb ik aangegeven dat de basis van faalangst gelegd is voor het 7e leerjaar. Helaas kan het ook voorkomen dat er door een trauma, zoals seksuele intimidatie, mishandeling etc faalangstige klachten ontstaan. De problematiek is dan een onderdeel van een complex patroon. In eerste instantie verdient trauma verwerking dan de voorkeur.